Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Λαβράκι με κουκουνάρι και σταφίδες


Υλικά :

  • 300 γρ. φιλέτο λαβράκι
  • ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
  • ρίγανη
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 30 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 20 γρ. ντομάτα φούρνου
  • φρέσκο βασιλικό
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 40 ml απόσταγμα ντομάτας
  • 10 ml ζωμό καραβίδας
  • αλάτι και πιπέρι
  • 10 ml λευκό κρασί
  • 20 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση : 

Το ξέρατε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή λαβρακίου στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο; Εκτός του ότι είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια, το έχουμε και μπόλικο, οπότε γιατί να μην το χαρούμε όπως μπορούμε; Βουρ με το λαβράκι ανά χείρας στην κουζίνα λοιπόν!
Ξεκινάμε από τα σπέσιαλ ντοματοειδή: την ντομάτα φούρνου και το… απόσταγμα ντομάτας. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις ντομάτες, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, δαφνόφυλλο, σκόρδο και νερό σ' ένα ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο για να μαλακώσουν. Έτοιμες οι ντομάτες φούρνου, ενώ το ζουμί που έμεινε από το ψήσιμο είναι το απόσταγμα ντομάτας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντομάτα λιαστή και να αντικαταστήσουμε το απόσταγμα ντομάτας με ζωμό καραβίδας.
Πάμε στο ψητό τώρα. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας και τα αλευρώνουμε και από τις δύο μεριές. Ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και θωρακίζουμε το λαβράκι. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και την ντομάτα ψιλοκομμένη. Μόλις τσιτσιρίξουν, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί η αλκοόλη, προσθέτουμε το απόσταγμα ντομάτας και το ζωμό καραβίδας. Περιμένουμε να δέσει η σάλτσα μας (ίσως χρειαστεί να τη βοηθήσουμε με λίγο βουτυράκι) και την αποτελειώνουμε με το βασιλικό και τη ρίγανη.
Καλή μας όρεξη!

Πηγή : http://www.toarkoudi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου